17 October 2012

ATASI SAKIT BELAKANG DAN PINGGANG

Tahukah anda diantara 8 daripada 10 orang pernah mengalami sakitbelakang dalam hidupnya. Khususnya wanita, yang seringkali membawa beg besar dengan beban cukup berat, ditambah lagi memakai kasut tumit tinggi.

Kehamilan, lalu menggendong anak selama berjam-jam juga jadi punca sakitbelakang pada wanita. Demi mengurangkan risiko sakit punggung yangmenyeksa, lakukan saja empat langkah berikut yang dilaporkan dariHealth.com

Kurangkan kandungan begHati-hati jika berat beg anda, melebihi 10peratus daripada berat badan. Ini petanda beg anda terlalu berat dan bolehmenyebabkan sakit belakang. Untuk itu akan kurangkan kandungan beg,bawalah barang yang anda benar-benar penting. Bawa juga tas dengan betul.Jika talinya cukup panjang, bawalah beg menyamping dengan tali menyilangdi dada. Pilih juga beg yang talinya agak lebar.

Tilam yang sesuaiTidur di tempat tidur yang empuk memang terasa selesa,namun ini juga tak terlalu baik untuk kesihatan tulang belakang. Jadi, pastikantempat tidur yang anda tiduri, tidak terlalu empuk atau terlalu keras. Tilamyang baik adalah yang mampu menyokong tubuh secara stabil saat tidur.

Ketatkan otot perutMemiliki otot perut yang kuat boleh membantumelindungi punggung dari kecederaan. Lakukan saja latihan pelvis sebanyak2 hingga 3 kali tiap minggu. Caranya, berbaring telentang dengan lutut ditekukdan kaki menempel di tingkat. Lalu, secara perlahan-lahan tarik lututmendekati perut, rasakan kontraksi pada perut dan pinggul harus diangkatsedikit dari lantai.

Pengambilan sayur-sayuran hijauAnda pasti sudah tahu bahawa kalsiumadalah kunci untuk tulang yang kuat. Namun, para penyelidik Jepunmendapati ada satu pengambilan lagi yang sangat diperlukan untukmenguatkan tulang, iaitu vitamin K.

Vitamin ini banyak ditemui pada brokoli, bayam, dan sayur-sayuran berdaunhijau. Vitamin K, berfungsi membantu simpanan kalsium dalam tulang,sehingga membuatnya lebih padat. Ketika tulang anda kuat, maka tubuhsemakin fit dan risiko mengalami kecederaan yang menyebabkan sakit belakang pun berkurang.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Faez Ramly Copyright © 2016. Designed by Faez laaaaaa