16 August 2017

PERKHIDMATAN FIRMA GUAMAN DAN HARTANAH SEKITAR JOHOR

firma guaman

TIPS l Perkhidmatan Firma Guaman Dan Hartanah Sekitar Johor.


Firma guaman tidak asing lagi untuk menyelesaikan pelbagai masalah dari kes ringan hingga ke hukuman berat. Pada masa kini, firma guaman kini turut membantu mengurangkan bebanan PDRM dalam menyelesaikan kes-kes jenayah dan sivil.

Kini netizen Malaysia tidak asing lagi untuk menggunakan khidmat peguam dalam menyelesaikan kes berkaitan jenayah dan sivil. Tetapi dalam masa yang sama, rata netizen Malaysia masih menganggap bahawa tiada kepentingan untuk melantik peguam hartanah, sekiranya ia sekadar isi borang itu dan ini dan selepas itu pergi sahaja ke pejabat tanah, maka selesai urusan. Segmen kali ini, kita akan mengupas bahawa melantik peguam hartanah adalah satu kepentingan.


 Firma guaman johor

1) Jual beli hartanah melibatkan undang-undang

Urusan jual beli hartanah ini bukan setakat urusan surat menyurat semata-mata, ia melibatkan isu undang-undang kontrak dan undang-undang tanah.

Sebagai contoh, sekiranya anda beli rumah dengan harga RM350,000.00, dan bayaran tersebut hendaklah dijelaskan dalam masa tiga bulan daripada tarikh perjanjian jual beli. Apa akan jadi sekiranya anda gagal menjelaskan bayaran tersebut dalam tempoh masa yang ditetapkan?

Oleh kerana itu, penting untuk anda melantik peguam hartanah untuk memudahkan urusan jual beli hartanah. Kebiasaanya peguam anda akan menyediakan Surat Perjanjian Jual Beli atau Sales Purchase Agreement (SPA) untuk memastikan hak pindah milik. SPA adalah satu kontrak penting dalam urusan jual beli.


Jadi, sekiranya anda tidak mahir dalam urusan perundangan, janganlah ambil risiko untuk uruskan sendiri urusan jual beli hartanah anda. Kelak, apabila berlaku sesuatu perkara yang melibatkan isu perundangan, pasti ia akan menyebabkan kesusahan kepada anda.

Sekiranya anda melantik peguam, pastinya segala hak dan kepentingan anda berkaitan dengan urusniaga jual beli hartanah tersebut akan sebaik mungkin dilindungi oleh peguam anda.

 jual beli hartanah johor2. Memudahkan kelulusan pinjaman hartanah
Jika anda melantik peguam, peguam juga boleh tolong uruskan urusan pinjaman / pembiayaan pembelian hartanah anda, dengan bank di mana firma mereka menjadi panel kepada bank tersebut.

Kelebihannya adalah, urusan kelulusan pinjaman / pembiayaan hartanah anda akan menjadi lebih mudah, dan cepat berbanding jika anda serahkan sendiri permohonan pinjaman / pembiayaan tersebut terus kepada bank.

Selepas pinjaman/ pembiayaan tersebut diluluskan, secara automatic peguam yang sama akan uruskan urusan dokumen pinjaman/ pembiayaan hartanah anda. Jadi, kelebihannya adalah, anda hanya perlu gunakan khidmat satu peguam sahaja untuk kedua-dua urusan tersebut, iaitu urusan jual beli dan urusan pinjaman perumahan.

Sebaliknya, jika anda sendiri yang serahkan permohonan pinjaman/ pembiayaan tersebut terus kepada bank, berkemungkinan besar, pihak bank akan melantik peguam lain untuk menyediakan dokumen pinjaman/ pembiayaan hartanah anda.

Jika itu berlaku, anda terpaksa menggunakan khidmat 2 orang peguam. Perkara tersebut sedikit sebanyak boleh melewatkan urusan dokumentasi pinjaman/ pembiayaan anda.

Begitu juga proses jual beli hartanah lelong, selepas anda menang sebagai pembida anda diberi tempoh 120 hari untuk menyelesaikan beberapa perkara penting. Sekiranya tidak, 10% deposit bank draf anda akan lesap, ini bermakna penting untuk anda mengambil khidmat firma guaman hartanah.

Sekirannya anda memerlukan khidmat Firma Guaman atau anda mencari Peguam Hartanah untuk membantu dalam proses jual beli hartanah, anda boleh datang ke Pejabat Firma Guaman di bawah atau hubungi jika mempunyai sebarang soalan.


Sila hubungi :

019-2061053 (Personal)
Alamat :


Johor Bahru, Johor Darul Tak'zimNo comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Faez Ramly Copyright © 2016. Designed by Faez laaaaaa